Drobečková navigace

Úvod > Články > Opatrnost při používání některých antiparazitik a léčiv.

Opatrnost při používání některých antiparazitik a léčiv.



V jarních a letních měsících používáme na ochranu svých zvířecích kamarádů široké spektrum přípravků k likvidaci blech, klíšťat a jiných vnějších parazitů. Je vhodné se seznámit s jejich způsobem aplikace a indikací pro jednotlivé zvířecí druhy.

 Častou složkou  pipet a sprejů s dobrou účinností na klíšťata je permetrin. Jde o neurotoxin, který je však vysoce toxický pro kočky, není  vhodný pro mláďata a je potřeba být opatrný při aplikaci menším plemenům psů bílé barvy, jako je maltézák  a čínský chocholatý pes. Máme-li kočku, která žije v těsném kontaktu s naším psem, je vhodné se raději  aplikaci těchto přípravků vyhnout. Některé antiparazitární obojky, roztoky a pipety obsahují amitraz, který se využívá při léčbě svrabu, demodikózy a působí také proti klíšťatům i blechám. Při nedodržení doporučené dávky anebo pozření části obojku může dojít k otravě. Přesahující část obojku s amitrazem je vhodné odstřihnout, aby nedošlo k jeho pozření. Ve většině případů se příznaky předávkování těmito látkami projeví sliněním, třesy až křečemi. Je vhodné místa po aplikaci pipet omýt mýdlovým roztokem, sejmout obojek a v případě přetrvávání zdravotních problémů zkontaktovat svého veterináře.

Avermektiny, z nichž je nejznámější ivermektin, jsou  již desetiletí velmi oblíbené preparáty s výborným efektem proti  vnitřním a vnějším parazitům. Jsou ovšem toxické pro kočky, želvy a některá plemena psů. Příčina jejich nebezpečnosti je vyvolána mutací genu odpovědného za odvádění těchto látek z mozkomíšní tekutiny do krve. Následkem hromadění léků v centrálním nervovém systému dochází k těžkým neurotoxickým reakcím vedoucím až ke smrti zvířete. Postižení tohoto genu, naštěstí ne ve velkém výskytu, byla prokázána například u plemen jako je kolie, šeltie, bobtail, australský ovčák a dlouhosrstý vipet. Nepříznivý účinek na psy s pozměněným genem mohou mít však i jiné léky ze skupiny antiparazitik, chemoteraupetik, antibiotik a analgetik. Je ovšem možné riziková plemena na přítomnost tohoto mutantního genu nechat otestovat.

V humánní a veterinární medicíně je velmi rozšířeno používání nesteroidních antiflogistik. Jedná se o léky působící proti zánětům, bolesti, otokům a horečkám. Přes svoje výborné účinky musíme být při jejich podávání u svých zvířecích kamarádů opatrní. Velmi oblíbeným lidským analgetikem, reklamou masivně prosazovaným, je ibuprofen. Pro psy je však nebezpečný již v dávkách okolo 50mg/kg a při dávkách 400mg/kg vede k selhání ledvin a smrti. Jde o dávku odpovídající 1 tabletě Ibalginu 400mg na malého 1 kilogramového psa. Při dlouhodobém podávání i velmi malých dávek je schopen vyvolat žaludeční eroze. Rizikový je zvláště pro drobná plemena, ale citlivější jsou i němečtí ovčáci. V dávkách ještě 2x nižších je toxický pro kočky a fretky. Obdobná toxicita je u diclofenacu.

 Nejznámější lidský přípravek proti horečce a bolesti paracetamol je celosvětově nejčastější příčinou otrav u koček. Nejsou schopny jej ve svém těle metabolizovat a je pro ně toxický již v dávkách 10 až 60mg/kg, což odpovídá 1/4 tablety Paralenu 500mg na dospělou 4 kilogramovou kočku. Během několika hodin dochází k otokům podčelistí, poškození jater, krvácení a úhynu následkem oběhového selhání. Obdobně nebezpečný je pro fretky. U ostatních druhů zvířat dochází k otravě při dávkách okolo 100 až 200mg/kg. Je potřeba dávat také pozor na náhodné pozření lidských léků jako antidepresiv, hypnotik a sedativ.