Drobečková navigace

Úvod > Články > Dýchá se jim jak nám?

Dýchá se jim jak nám?



S krásnými letními dny trávíme více času v přírodě a často nás při turistice a dalších sportovních aktivitách doprovází naší zvířecí kamarádi. Předejít přehřátí, které hrozí při vysokých teplotách, mohou pouze zrychleným dýcháním a případným ochlazením ve vodních tocích. Při cestování jim musíme vždy zajistit dostatek čerstvé vody, neopomenout je v uzavřeném autě, a pokud již dojde k jejich přehřátí, je nejvhodnější způsob zchlazení přikládání studených zábalů na tělo a končetiny.

 Plemena s velmi hustou srstí přizpůsobenou zimním podmínkám je lepší na dlouhé túry v horkých dnech nebrat. U drobných plemen, jako jorkšírský teriér, čivava a pudl, může v důsledku nedostatečné tuhosti průdušnicových prstenců dojít ke zkolabování průdušnice projevující se suchým dusivým kašlem připomínajícím husí kejhání.

Velmi oblíbenou skupinou jsou takzvaná brachycefalická plemena, typická abnormálním uspořádáním dutiny nosní a nosohltanu, jejichž chov se stává jedním z témat ve welfare malých zvířat. Představiteli těchto plemen je anglický buldog a francouzský buldoček, ale obdobnou stavbu obličejových kostí má i mops, bostonský teriér, pekinéz, boxer, shi-tzu, lhasa apso, brabantík, kavalír king charles španěl nebo pekingský palácový psík. Tato plemena jsou velmi roztomilá, jejich kulatá tvář a poměry v obličeji připomínají děti. Zkrácené obličejové kosti, velká očnice, posun nosních kůstek a skořep však vedou k zúžení nosních dutin, nosohltanu a k prodloužení měkkého patra omezujícího vstup do hrtanu. Někdy může být v celém svém rozsahu zúžená i průdušnice. Po zátěži se objevuje unavitelnost, typické chrápání a dýchání s otevřenou tlamou. Obtížný nádech, který umožňuje přijmout až o 8O% kyslíku méně než je fyziologické, vede k dráždění a otoku těchto tkání, k zúžení hlasivkové štěrbiny a ke kolabování hrtanových chrupavek s následným dušením. Preventivní chirurgická opatření spočívající v plastice nozder a měkkého patra by měla být výjimečná, ale v některých zemích se však stávají již normou.

Dle údajů z Velké Británie za posledních 10 let došlo k osminásobnému zvýšení produkce chovu těchto plemen. V Norsku a Velké Británii proběhla petiční kampaň, aby se vzhledem k jejich zdravotním omezením nevyužívala v reklamách a pro mediální propagaci. Jsou vydávány informační letáky pro chovatele osvětlující nepříznivé zdravotní následky dané dlouhodobým šlechtěním.