Drobečková navigace

Úvod > Články > Chov a nemoci plazů – agama vousatá

Chov a nemoci plazů – agama vousatá



Oblíbenými ještěry chovanými v zajetí jsou agamy. Obývají Afriku, Asii, Austráli i jižní Evropu. Pro svoji velmi klidnou povagu se nejčastěji setkáváme s agamou vousatou. Jde o australský druh, který obývá otevřenou buš s roztroušenými plochami stromů, anebo suchý pouštní biotop. Jde o zemní druh, ale dokáží pomocí drápů dobře šplahat po větvích. Jejich název je odvozen od obranného postoje. Při pocitu nebezpečí na hrdle a po stranách hlavy se napřímí a černě vybarví šupiny, které připomínají vousy. Stravu tvoří z poloviny živočišná složka - hmyz, larvy, housenky, brouci, pavousci a z druhé poloviny zelená strava - salát, čínské zelí, brokolice, pampeliška, ovoce. Stravu je vhodné předkládat 3 až 4x týdně. Dožívá se 10 let. Terárium přizpůsobíme jejich přirozeným podmínkám, větší plocha dna s pouštním pískem, popřípadě specielním substrátem. Umožnit posezení s rozhledem, aby mohly kontrolovat své teritorium – police, větev, kámen. Dostatečné větrání, sušší prostředí. Ideální je teplota 28 až 35 stupňů s nočním teplotním poklesem, místně až 40 st. Od listopadu do ledna je vhodné zimování, jedná se však pouze o snížení teploty v teráriu na 17 až 19 stupňů. Před ním přestaneme 1-2 měsíce krmit. Agamy žijí v párech anebo samec s několika samicemi. Mezi sebou komunikují pohybem hlavy, těla i doteky. Jako druh je chováme samostatně, jsou velcí lovci a při pohybu zdánlivé potravy zaútočí. V zemích  svého původu se o agamách traduje, že jsou jedovaté, jsou využívány k léčivým účinkům a jako strava.

U plazů přijímajících převážně hmyz jsou v zajetí poměrně častá onemocnění spojená s nevhodnou výživou. Hlavními potřebnými živinami ve stravě jsou bílkoviny a tuky. V zajetí se jako krmivo předkládají  nejvíce cvrčci a larvy potemníka moučného. Drobné ještěry je vhodné krmit denně. V krmeném hmyzu je až 10x více fosforu než vápníku a následkem tohoto nepoměru se objevují metabolická kostní onemocnění. Je vhodné hmyz před zkrmením obalovat mletým vápencem anebo mletou sépiovou kostí a předkládat mu vitaminozně minerální krmivo. V hmyzu je nízký obsah vody, můžeme mu rosit, anebo podávat vodu ve formě gelu – předejdeme rozvoji plísní. Pro plnohodnotné využití vitamínu D je potřebný přístup k slunečním paprskům, v chovatelských podmínkách je nahrazován zářivkami s UV zdrojem. Účinnost zářivek je časově omezená a uvádí se dosah paprsků pouze 30cm. V létě využijeme možnost plazy proslunit ve venkovním teráriu. U dospělých  plazů můžeme doplňovat vitamíny 1x za 2 týdny a minerální látky 2-3x týdně. Vždy je potřeba zajistit přístup k vodě v misce, dle druhů ji umožnit přijímat ve formě kapek z rostlin, terárium rosit. Doplnit rostlinnou stravu ve formě ovoce a zeleniny. Kopírovat přirozenou stravu.

zdravotní problémy poraněné, infekční onemocnění, parazitózy. Stresové situace při manipulaci, kontakt s jinými plazy. Slechtšní barevných variant může vést k přenosu defektů