Drobečková navigace

Úvod > Články > Vánoční svátky

Vánoční svátky



Proč jsou domácí mazlíčci v současné době členy rodiny a pojímají i „vánoční výsady“?

Ve spoustě domácností, zvláště v městské populaci, se pes stal naším blízkým společníkem a členem rodiny. Přizpůsobil se našemu životnímu stylu a doprovází nás při celé řadě ať sportovních či společenských aktivit. Mezi majitelem a jeho domácím mazlíčkem tak často vzniká silný citový vztah, stává se rovnoprávným členem rodiny, tím pádem je pak samozřejmým účastníkem všech rodinných oslav včetně Vánoc. 

Co si o tom myslíte jako odborník?

Tuto situaci vnímáme převážně pozitivně. Velice často se mezi majitelem a jeho mazlíčkem vytvoří silné citové pouto, které přináší oboustranné potěšení. I zde však platí přísloví: ,,Všeho s mírou.´´

Proč jsou lidi ochotní utrácet za bizarní dárky (umývač tlapek, adventní kalendář, cukroví pro psy, okrasná vodítka, okrasné šperky)?

Toto souvisí hodně s první otázkou. Například ,,lidské´´ cukroví je pro domácí mazlíčky zcela nevhodné, v některých případech může způsobit vážné zdravotní problémy. Co se týká modních doplňků, hlavně u miniaturních plemen se stále častější setkáváme s tím, že svého majitele doprovází při všech příležitostech, proto je občas nezbytné ,,sladit outfit´´.
Pro která zvířata se nakupují dárky nejčastěji?

Jaké to jsou?

V naší ordinaci se nezabýváme prodejem chovatelských potřeb, z toho důvodu nemáme přesné informace. Ale dá se odhadovat, že nejčastěji se budou dárky nakupovat pro psy a kočky a převládat budou různé pamlsky, u psů pak oblečky, obojky, vodítka atd.

Kolik mají vůbec psů, koček (přibližně) lidé v Jihlavě? A co exotická zvířata?  Jsou nějaké odhady?

Co se týče přesných statistik, tak Vám nejsem schopna odpovědět. Všeobecně se však počet domácích mazlíčků zvyšuje a dá se předpokládat, že mají své pevné  místo přibližně v polovině domácností. Zvyšuje se i počet chovaných exotických zvířat.

 

Vánoční a novoroční svátky.

 

Vánoce bývají spojené s dostatkem dobrého a někdy ne zcela zdravého jídla. Naši nejčastěji chovaní zvířecí kamarádi, psi, jsou ve stravě velmi přizpůsobiví. Mohou prosperovat od čistě vegetariánské stravy až po výhradně masitou, ale sváteční dny s přebytkem různých potravin mohou i u nich vést k zažívacím problémům. Příjem nadměrně tučné stravy, zvláště po předchozím hladovění, často způsobí zánět slinivky břišní. Projevuje se intenzivním zvracením a bolestivostí dutiny břišní. V domácích podmínkách je potřeba ihned nasadit hladovku s následnou dietní stravou podávanou několikrát denně v malých dávkách. Nejvhodnější je rozvařená rýže, vařené teplé brambory, kuřecí, králičí maso a nízkotučný tvaroh. Opatrně na čokoládu a výrobky z ní připravené, zejména štěňata ji mohou v nestřeženém okamžiku zkonzumovat ve větším množství. Tuk v ní obsažený vyvolává již výše zmíněné problémy a povzbuzující alkaloid theobromin vede až k otravě. Čokoláda na vaření obsahuje 10x více theobrominu než mléčná čokoláda a jedna pozřená 100 gramová tabulka může u desetikilového psa vést i k úhynu. Pohlídat si přístup k hroznům a rozinkám, u citlivého jedince bývá přijmutí i menšího množství příčinou ledvinného selhání. Pozor na koše s odpadky. Vůně rybího masa psy i kočky láká a při zhltnutí zbytků kapra s kostmi dochází k poranění oblasti zažívacího traktu. Drobní savci, jako králík a morče, potřebují stravu s vysokým obsahem vlákniny, nejvhodnější je seno a listová zelenina. Podle toho je potřeba zvolit odpovídající dárečky a stravu spíše přilepšit kouskem ovoce. U osmáka degu se po pozření vánočního cukroví rychle rozvíjí cukrovka a v horším případě dochází k zánětu slinivky břišní končící většinou úhynem. Starší zvířata a kočky mohou být postiženy zácpou související s podáním kostí a omezeným pohybem zvířat. Při rozbalování dárků pozor, zvláště u mladých psích plemen, na pozření cizích těles. Při zhltnutí stužek na dárky může dojít až k neprůchodnosti střeva. Dospívající fretky velmi rády požírájí gumové předměty a molitan.

            O vánočních svátcích míváme většinou více času na procházky a sportovní aktivity se svými zvířecími kamarády. Budou-li svátky mrazivé, anebo se sněhovou pokrývkou, je potřeba předejít prochlazení. Nejrizikovější je přechod z vytopené místnosti do sychravého, deštivého a větrného počasí. U krátkosrstých nebo bezsrstých plemen chovaných převážně v bytě využijeme psí obleček. Naopak služební, lovecká a severská plemena s hustou srstí přizpůsobenou zimním podmínkám se na zimní dny těší a pro ně je dostačující jim venku zajistit úkryt před deštěm a větrem. Budeme-li se pohybovat na zmrzlém sněhu, ledu a posolených komunikacích, použijeme na psí tlapky speciální krém na bázi vazelín a vosků. Má-li náš pes dlouhou srst v meziprstí, tak ji vystříháme, sníh se bude méně nalepovat a předejde se omrzlinám. Při delším pobytu ve vysokém mrazu může dojít k omrznutí ušních boltců, konce ocasu a prstů. Postižená místa zkusíme opatrně rozehřát vlažnou vodou a aplikujeme vazelínu. Při bruslení s dovádějícím psem je nebezpečí poranění tlapek od bruslí.

            Období novoročních oslav je spojeno s ohňostroji a odpalováním petard. Jde o silné zvukové, ale i vizuální a pachové podněty, se kterými se pes prakticky nesetkává. U bázlivých psů vyvolávají až panickou hrůzu. Je lépe se těmto podnětům vyhnout. Pokud to není možné, snažte se psy zabavit cvičením, hrou, jejich strach ignorovat. Pokud je chlácholíte, tak je utvrzujete, že se doopravdy jedná o nebezpečí. Je možné použít doplňky stravy obsahující látky mírnící úzkost a strach. Vzhledem k postupnému nástupu účinku je nutné je začít podávat několik dnů před silvestrovskými oslavami. Obdobné přípravky je možné využít ve formě feromonových obojků a difusérů.

            Přejeme klidné a krásné prožití vánočních a novoročních svátků.