Drobečková navigace

Úvod > Články > Udržení vhodné tělesné hmotnosti

Udržení vhodné tělesné hmotnosti



Nadváha je charakterizovaná ukládáním tělesného tuku ve větším množství než je potřebné k udržení optimální tělesné kondice a zdraví. Zvýšená tělesná hmotnost se u mladých rychle rostoucích psů velkých plemen podílí na vývojových onemocnění pohybového aparátu známé pod pojmy jako je osteochondróza, dysplazie kyčelních i loketních kloubů, Woblerův syndrom a dalších. U starších psů souvisí s rozvojem degenerativního onemocnění kloubů, cukrovky, oběhových a plicních onemocnění.

Hlavní příčinou je nadměrný přísun energie v krmivu s následným ukládáním v podobě tukových zásob. Jsou plemena pro nadváhu predisponovaná, například labradorský retrívr, baset, bígl, kokršpaněl i některá plemena koček. Nejtěžším psem světa byl anglický mastif o hmotnosti 165 kg a nejtěžší kočkou kastrovaný kocour vážící  21 kg. Vliv mají i některá onemocnění hormonální, jako je zvýšená funkce kůry nadledvinek nebo naopak snížená funkce štítné žlázy. Náchylnější ke zvýšení hmotnosti jsou zvířata starší a kastrovaná. Velkou roli sehrávají faktory prostředí, jako je překrmování, časté podávání pamlsků, krmení od stolu a nedostatek pohybu. Tělesná kondice je u psů i koček zařazována do 5 stupňů - vyhublost, podváha, ideální hmotnost, nadváha a obezita.

Úbytku hmotnosti dosáhneme zvýšeným odbouráváním tuků. Nejvhodnější metodou je takzvaná kontrolovaná redukce kalorií. Nejdříve je potřeba stanovit optimální tělesnou hmotnost zvířete. Odvozuje se na základě množství viditelného tělesného tuku. Psi s asi 20% tělesného tuku mají lehce vystouplá žebra, při pohledu shora trup ve tvaru přesýpacích hodin, při pohledu z boku vykasané břicho, kosti na kořeni ocasu jsou znatelné. Jedná se o zdravotně nerizikovou skupinu. Při 50% tělesného tuku již mají žebra obtížně hmatatelná, záď je rozšířená, vystouplé břicho, při pohledu zezadu čtvercový vzhled, kosti na kořeni ocasu obtížně hmatatelné. Zde jsou již zdravotní rizika vážná. Při 70% tělesného tuku jde o zvířata obézní. Žebra jsou nehmatatelná, záď značně rozšířená, tukový polštář pod břichem, při pohledu zezadu tvar obrácené hrušky a na kořeni ocasu jsou tukové polštáře.

Na základě zjištěné optimální tělesné hmotnosti stanovíme dle výrobců používaného krmiva vhodnou potřebu kalorií a podáváme je v 75% doporučeného množství. Můžeme také využít speciální komerční diety pro snížení hmotnosti. Jedná se o ověřená krmiva, která pomáhají nastartovat spalování přebytečného tuku. Mívají menší obsah tuku, větší obsah vlákniny a bílkovin, které navozují pocit nasycení a spokojenosti. Přídavky například L-karnitinu pomáhají odbourat tuky. Je třeba se vyhnout velkým ztrátám tělesné hmotnosti v krátkém časovém intervalu, abychom předešli „jojo efektu“. Nejsou-li zdravotní omezení, tak zvýšíme u psa pohybové aktivity. Důležité je upravit stravovací návyky – krmivo podávat pravidelně, nenechávat zbytky v misce, odnaučit žebrání od stolu, zabránit vyjídání odpadkových košů a sbírání potravy venku. Přes všechna opatření však k selhání redukčního programu může dojít.