Drobečková navigace

Úvod > Články > Oblečky

Oblečky



Je podle Vás vhodné psy v zimě oblékat? Kdy - při jakých klimatických podmínkách a u jakých ras je to vhodné? 

Vhodné je používání psích oblečků u krátkosrstých anebo bezsrstých plemen chovaných převážně v bytě. Přechod z vytopené místnosti do sychravého, deštivého a větrného počasí může být příčinou prochlazení. Naopak například služební, lovecká a severská plemena chovaná venku, s hustou srstí přizpůsobenou zimním podmínkám, se na zimní dny těší a i pěkným módním oblečkem bychom jim moc radosti neudělali. Pro ně bude dostačující zajistit možnost úkrytu před deštěm a větrem.

 

Co Vy, coby odborník, říkáte na tento trend - oblékání psů? 

Ve spoustě domácností, zvláště v městské populaci, se pes stal naším blízkým společníkem a členem rodiny. Přizpůsobil se našemu životnímu stylu, doprovází nás při velkém spektru sportovních aktivit, slouží jako pracovní pes, někdy je pouze kamarádem do společnosti anebo s páníčkem polehává na pohovce a nevměšuje se mu do politických či sportovních televizních komentářů. Používání oblečků se stalo již samozřejmostí, je však důležité je vhodně vybrat pro provozovanou aktivitu. Ve většině případů stačí obleček lehký, nepromokavý, dostatečně chránicí před větrem. V kombinaci s reflexními nášivkami psa chrání i před jiným typem nebezpečí. Střih, zbarvení a případné doplňky oblečku již záleží na páníčkovi.

 

Ošetřovat v zimě psům tlapky a čumák? Jakým způsobem, poradíte prosím? 

Na tlapky, popřípadě čenich, se používají speciální krémy na bázi vazelín a vosků. Budeme-li se pohybovat na zmrzlém sněhu, posolených komunikacích a v létě na rozehřátém asfaltu, tak je vhodné krém na tlapky natřít před i po návratu z procházky. Má-li náš pes dlouhou srst v meziprstí, tak ji vystříhat, sníh se bude méně nalepovat a předejde se omrzlinám. U saňových psů překonávajících dlouhé vzdálenosti při soutěžích se nasazují kožené botičky.

 

Může se i pes v zimě třeba nachladit podobně jako člověk? 

Častým problémem je po promoknutí v kombinaci s větrem velmi nepříjemné prochlazení zad. Může však dojít i k zánětu močových cest, popřípadě při hltání sněhu anebo delším běhu v mrazu k onemocnění horních cest dýchacích.

 

Na co si při venčení psa v několikastupňových mrazech dávat pozor hlavně? Co dodržovat? 

Při delším pobytu ve vysokém mrazu bývají zasaženy okrajové části těla - ušní boltce, konec ocasu, prsty anebo šourek u samců. Dojde-li k omrznutí, je nutné postižená místa rozehřát vlažnou vodou a aplikovat vazelínu. V jasném počasí však psi mrazy zvládají dobře. Jsou-li chováni venku, tak je potřeba, vzhledem k rychlému zamrzání, pohlídat častou výměnu vody. Nejzrádnější jsou ovšem teploty okolo bodu mrazu, doprovázené mrholením, deštěm, padáním mokrého sněhu a hlavně větrem. Zvlhne-li srst, dochází velmi rychle ke ztrátě tělesného tepla, proto je potřeba srst rychle vysušit a pejska dopravit do tepla.