Drobečková navigace

Úvod > Články > Chřipkové viry u psů

Chřipkové viry u psů



V zimním období je vyšší výskyt onemocnění dechových cest u lidí i zvířat. Chřipkové viry se vyskytují u psů poměrně zřídka. Typická chřipka se projevuje mírným zvýšením tělesné teploty, nosním výtokem a zánětem spojivek. Vzhledem k blízkému kontaktu s člověkem a způsobu šíření kapénkovou infekcí či přímým kontaktem může k onemocnění psů i koček docházet i v průběhu chřipkové epidemie lidí. Přenos viru ze psa na člověka ovšem prokázán nebyl.

Chřipkové viry jsou nebezpečné pro svoji značnou genetickou proměnlivost a vytvářejí si nové varianty a podtypy. Že je nelze podceňovat, ukazuje nyní aktuální virus ptačí chřipky. V roce 1918 ve Španělsku došlo k jeho genetické kombinaci s lidským virem chřipky a výsledkem byla pandemie končící úmrtím asi 20 milionů lidí.

U psů se častěji setkáváme s takzvaným psincovým kašlem. Jde o nakažlivé postižení hrtanu a průdušnice projevující se záchvatovitým kašlem s výhozem hlenovitého sekretu. Urputný kašel připomíná dávení až zvracení. Onemocnění bývá vyvoláno několika viry a bakteriemi. Převážně jde o virus parainfluenzy, který organismus oslabí, a následná bakterielní infekce průběh nemoci zkomplikuje. Z bakterií je nebezpečná Bordetella bronchiseptica, která snižuje aktivitu průduškových řasinek a obranných buněk pohlcujících bakterie. Onemocnění přechází až v zápal plic doprovázený horečkou a ztíženým dýcháním. U psů s vrozenými vadami dýchacího aparátu, s oslabeným imunitním systémem a u nevakcinovaných štěňat může mít velmi těžký průběh vyžadující odborné ošetření. Lehké případy odezní samovolně v průběhu několika dní.

                Cílem léčby je odstranit zánětlivé sekrety z dechových cest, které je dráždí, ucpávají a jsou živnou půdou bakterií. Sekret se snažíme zkapalnit dostatečným příjmem tekutin a zvlhčováním vzduchu. Pokud pes spolupracuje, tak jej zkusíme odstranit proplachováním nosní dutiny slabě slaným roztokem nebo vytíráním vlhkými gázami. Přirozeně se z dolních cest dýchacích uvolňuje kašlem. Jde o důležitý obranný a čistící mechanismus dýchacích cest, není-li urputný, tak jej nepotlačujeme. Z volně dostupných léků využijeme bylinné sirupy a léčiva na uvolňování a vykašlávání hlenů. Zmírníme fyzickou aktivitu, oddělíme nemocné zvíře od ostatních a častěji větráme. Pro rozšiřování viru je ideální klimatizace, suchý vzduch a uzavřené prostředí.

Infekčním onemocněním dechových cest předcházíme častým pohybem v přírodě a plnohodnotnou stravou. Máme-li více společně chovaných psů, anebo absolvujeme různé výstavy a závody, je možné využít preventivní vakcinaci. K dispozici jsou očkovací látky obsahující přímo Bordetellu bronchisepticu a virus parainfluenza canis, které případný průběh onemocnění zmírní.