Drobečková navigace

Úvod > Články > Běh se psem

Běh se psem



Nastupující podzim souvisí s chladnějším počasím, jež nám zpříjemňuje venkovní aktivity. S našimi psími společníky můžeme vzájemný vztah prohloubit vedle běžných procházek  například výcvikem služebním, záchranářským, pasteveckým, cvičením agility, tancem se psem a dalšími pohybovými činnostmi.

Prakticky pro všechny sportovně založené páníčky je možné zkusit běh se psem, označovaný jako canicross. Běh je nejvhodnější v terénu, kdy jsme se psem spojeni sedákem, vodítkem a postrojem. Máme-li jej zvládnutý, tak nám svým tahem pomáhá ke snazšímu a rychlejšímu běhu. Na závodech se většinou běhají tratě o délkách 4 až 7 km, kde závodníci dosahují rychlosti i přes 20 km v hodině. Je možné absolvovat i delší tratě až do 50 km. Pro rekreační běhání můžeme zvolit většinu plemen, pro závody jsou však populární krátkosrstá silná a rychlá plemena. Běžeckým šampiónem je oblíbený evropský saňový pes. Volíme měkký terén, polní a lesní cesty, které jsou pro polštářky tlapek i pohybový aparát šetrnější. U dlouhých běhů můžeme tlapky chránit botičkami a krémy. Za teplého počasí je dobré mít pro sebe i pro svého kamaráda čerstvou vodu, popřípadě sportovní hypotonický roztok. Při delších bězích u hustě osrstěných plemen by mohlo dojít k jejich přehřátí. Nejvhodnějším způsobem zchlazení je postříkání vodou z potoka nebo, máme-li možnost, postupné přikládání mokrých zábalů na tělo a končetiny. Při předpokládané větší zátěži nebo účasti na závodech je dobré si nechat u svého psa provést preventivní rentgenové vyšetření pohybového aparátu a echokardiografické vyšetření srdce. Předejdeme tím možným zdravotním komplikacím spojených s větší zátěží u jedinců se skrytou vývojovou vadou.  U štěňat a mladých psů rozvíjíme jejich aktivitu zpočátku pouze hrou a nácvikem poslušnosti, běhat začneme až po dokončení jejich tělesného vývoje, to je minimálně po roce stáří.

 Pro šikovné a odvážné sportovce je lákavý  bikejøring. Jde o jízdu na horském kole se psem, která je již technicky náročná a vyžaduje výbornou poslušnost psa a jeho souhru s psovodem. Jezdí se s jedním psem také na tratích dlouhých do 8 km. Jde o velmi rychlou až adrenalinovou disciplínu, kde se dosahuje rychlosti až 50 km v hodině. Velmi zajímavá je disciplína scooterjøring, neboli koloběžka se psem. Jezdí se s jedním, anebo se dvěma psy. Pro psy je zábavnější, technicky náročnější a představuje variantu pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí běhat. Tratě jsou obdobné délky jako u předešlých disciplín. Při jízdě na kole a koloběžce je nutná již zkušenost a opatrnost. V lese musíme počítat s neočekávanými překážkami a výskytem zvěře.

Se všemi těmito disciplínami budeme mít jedinečnou možnost se seznámit a nechat se inspirovat na Mistrovství Evropy v individuálních musherských disciplínách canicrossu, bikejöringu a scooteru, které se bude konat ve dnech 14. – 16. 10.2016 ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě. Předpokládá se účast 600 závodníků se svým psím doprovodem, takže půjde určitě o jedinečný zážitek.