Drobečková navigace

Úvod > Články > Zásady cestování

Zásady cestování



Nastoupily letní prázdninové dny a s nimi možnost využít svého volna na cestování. V mnoha případech bereme s sebou i svého zvířecího kamaráda.

Za teplého počasí je nutné vždy zajistit dostatek čerstvé vody. Hladovka před cestou není ideální, vhodnější je stravu podávat v menších dávkách několikrát denně. Nezapomenout zvířata v uzavřeném autě; dojde-li k jejich přehřátí, je nejvhodnější způsob zchlazení přikládání studených a ledových zábalů na tělo a končetiny. Pohlídat si dostatečné větrání v autě. Používáme-li klimatizaci, opatrně na velké teplotní rozdíly s venkovním prostředím, i u našeho zvířecího společníka může dojít k onemocnění horních cest dýchacích. V průběhu cesty si najít čas na přestávky, delší přejezdy provádět raději za ranních a nočních hodin. Nezapomenout na bezpečnost při přepravě, nejvhodnější jsou přepravní boxy v prostoru odděleném od řidiče. Má-li pes sklon k přepravním onemocněním, je potřeba je na cestování autem postupně přivykat, proti zvracení je možno před cestou podat léky. Psy obézní, se zdravotními problémy a stresované raději ponechat v psích a kočičích hotelech, anebo u známých doma. Při cestování v rámci Evropské unie nezapomenout pas zvířete. Zkontrolovat označení čipem, tetování se od roku 2011 neuznává. Platnost vakcinace proti vzteklině bývá dle výrobce rozdílná od 1 do 3 let po očkování. Štěně po prvním očkování proti vzteklině by mělo vzhledem k tvorbě postvakcinačních protilátek vycestovat až za 21 dní. Do Norska, Finska, Velké Británie, Irska a Malty je potřeba 24 až 120 hodin před cestou provézt odčervení a potvrdit jej do pasu.

Při cestování do teplých oblastí se mohou psi i kočky nakazit onemocněními, která se v našem mírném teplotním pásmu nevyskytují.

Jedním z nejznámějších je srdeční červivost – dirofilarióza. Vyskytuje se převážně v subtropických zemích, ale již několik let se objevuje i v jižní části Evropy a v teplejších oblastech České i Slovenské republiky. Zdrojem onemocnění jsou komáři, kteří nasají krev od nakaženého hostitele s vývojovým stadiem tohoto parazita. Pro jeho přeměnu v infekční stadium, potřebují komáři přebývat po dobu aspoň 14 dní v teplých oblastech s teplotami převyšujícími 15 stupňů. Při sání krve další zvíře infikují a takzvané mikrofilárie asi 7 měsíců postupují vazivovou tkání a krevními cestami, než dospějí a dosáhnou pravé srdeční dutiny. Jde o tenké hlístice, jejichž samička v dospělosti dosahuje délky až 30 cm a přežívá 5 až 7 let. Parazitóza se projevuje dlouhotrvajícími srdečně-cévními problémy. Větší množství parazitů může až ucpat plicní tepny. Vlastní léčba je obtížná, a proto je třeba se zaměřit na prevenci. Podkožní červivost vyvolává příbuzný typ parazita, který je také přenášený komáry a napadá podkožní tkáně, očnice a klouby, kde se zapouzdřuje do cyst. Obě onemocnění jsou po komářím bodnutí přenosná i na lidi, pouze jejich průběh je poněkud odlišný.

Dalším onemocněním, které může našim kamarádům, ale i nám velmi znepříjemnit život, je leishmanióza. Jde o bičíkovce, který je přenášen po bodnutí komárkem vyskytujícím se opět v subtropických oblastech do nadmořské výšky 800 metrů. V České republice se tento komárek zatím nevyskytuje. Nejaktivnější je při západu slunce a po setmění. Onemocnění se projevuje rozsáhlými kožními příznaky a selháváním orgánů končícím úhynem. Za podobných příznaků se projevuje u lidí, kde se uvádí asi 12 miliónů nemocných. Chránit se v nočních hodinách v rizikových oblastech musíme ochrannými sítěmi, repelenty a u psů antiparazitárními obojky.

            V teplých oblastech nám bližších, například v lužních lesích okolo řek Moravy a Dyje, je pro nás a naše zvířecí kamarády nejnebezpečnější klíště. Mimo známou boreliózu a klíšťovou encefalitidu může přenést babeziózu. Jde o prvoka napadajícího a ničícího červené krvinky. U postižených zvířat vyvolá výraznou chudokrevnost a zvířata sama zůstávají dlouhou dobu přenašeči. Další z nemocí přenášených přes klíšťata je ehrlichóza a anaplazmóza. Zde se jedná o bakterie napadající bílé krvinky. Projevují se u nakažených zvířat horečkami, postižením pohybového aparátu a imunitního systému.

            Všechna zmiňovaná onemocnění jsou následkem rozvoje cestování převážně u psů  v naší republice diagnostikována, proto je vhodné vzhledem k velmi obtížné léčbě nezapomenout na preventivní aplikaci přípravků odpuzující komáry, klíšťata a hubící některá infekční vývojová stadia parazitů.  Je vhodné je aplikovat ve formě kapek na kůži a tablet v měsíčních intervalech po celou dobu jejich aktivity nebo přebývání v rizikových oblastech.