Drobečková navigace

Úvod > Články > Výběr zvířete

Výběr zvířete



Podle čeho bychom měli vybírat zvířátko do naší domácnosti?

   Výběr domácího mazlíčka závisí na požadavcích nového majitele. Jde-li o kamaráda pro malé děti, je potřeba zvážit, zda si pořídit pejska, který s vámi může být i více než 15let. Další možností je některý z drobných savců, například zakrslý králík, morče, je možné začít i s andulkou. Péče o ně je, z hlediska časového vytížení, snazší a umožní dětem nejen si vytvořit ke zvířátkům vztah, ale i naučit se povinnosti spojené s jejich chovem. Jiné je to u sportovně založených a zkušených chovatelů.

 

Proč je správný výběr zvířátka důležitý?

   Je potřeba zvážit časovou náročnost i finanční náklady spojené s pořízením zvířátka, jeho krmením, poplatky, zdravotní péčí. Dalším důležitým faktorem hrajícím roli ve správném výběru je budoucí bydliště a role mazlíčka. Jestli bude v bytě, rodinném domě či na zahradě, zda chceme hlídače objektu nebo kamaráda pro děti.

 

Jak je to s očkováním? Musím s každým druhem zvířátka chodit k veterináři?

   Pořídíme-li si nového pejska, kočku, zakrslého králíka či například fretku, je vhodné s nimi navštívit veterináře, nechat je prohlédnout za účelem vyloučení zdravotních problémů a popřípadě zkonzultovat, jaká očkování a další preventivní opatření je třeba provést. U dalších druhů zvířat můžeme informace ohledně chovu a očkování čerpat z kvalitní literatury či od zkušených chovatelů.

 

Když si chci pořídit zvířátko, musím mít povolení od sousedů?

   Povolení od sousedů není potřebné, ale je nutné zabezpečit, aby váš mazlíček neobtěžoval okolí, nepoškozoval cizí majetek, nikoho neohrožoval a aby se dodržovala ustanovení místní obecní vyhlášky. Psům je nutné opatřit vodítko s náhubkem a nenechávat je venku bez dozoru. Ne každý v našem okolí má ke zvířatům srdečný vztah, což je potřeba respektovat.

 

Kde bychom si měli zvířátka vybírat – zverimexy, chovatelé, útulky?

   U nás je tradicí nakupovat především akvarijní rybičky, drobné savce, papoušky či plazy ve zverimexech. Je však možné vyhledat kontakt na specializované chovatele, navštívit výstavy či burzy s exotickými zvířaty, kde vám poradí s výběrem a dalším chovem.

   Máte-li zájem o psa, se kterým byste chtěli absolvovat výcvik či nějakou výstavu, je ideální domluvit se na chovné stanici a pořídit si ho zde. Chovatel vám totiž poradí a dá informace ohledně specifik vybraného plemene, uvidíte jeho rodiče i sourozence.

   Pro výběr psa z útulku vás může motivovat dobrý pocit, že novému kamarádovi poskytnete nový, lepší domov a že mu zpříjemníte další chvíle jeho života. Je však třeba počítat s tím, že pejsek mohl prožít negativní zkušenosti s lidmi a jeho výchova může být o to složitější.

 

Příkladové situace – jakého domácího mazlíčka byste doporučil – mladé rodině s malými dětmi, bydlící v rodinném domě? Rodině starších manželů bydlících ve větším bytě? Bezdětné osobě z města?

    Výběr vhodného zvířátka je velmi individuální, nelze doporučit vhodné zvíře pouze dle věku majitele či budoucího domova zvířátka.

    Pro aktivní lidi je možné vybrat některé ze středních a větších plemen psů. Je velké množství aktivit, které je možné se psem provádět, například výcvik služebních, záchranářských, vodících, loveckých psů, dog-trekking, agility, flyball, tanec se psy, dostihy chrtů. Chovatelé věnující se těmto aktivitám mívají psy velmi dobře vycvičeny, bez projevů agresivity vůči lidem.

   Pro lidi žijící samostatně, pracovně velmi vytížené, zvláště pro ženy jsou vhodné kočky. Jsou přítulné a vám odpadají starosti s venčením a výcvikem. Například terarijní zvířata si častěji pořizuje mladší generace. Na druhou stranu někteří lidé ve vyšším věku umožní příjemné dožití staršímu pejskovi z útulku, vědomi si negativ stáří.